Дом ученика “Петар Драпшин”

ИСТОРИЈАТ

Дом ученика „Петар Драпшин“ је монументално здање саграђено 1926. године. Током 1998. године, након реконструкције фасаде, објекат је засијао пуним сјајем, а 2009. године, када је изведена унутрашња реконструкција објекта, створени су услови за нови век. Због своје архитектонске вредности проглашен је спомеником културе. У строгом је центру нашег главног града, у непосредној близини Кнез Михајлове улице, древних зидина Калемегдана, ушћа Саве у Дунав као и националних институција културе и просвете. У дому бораве и стичу своја знања ученици из око30 средњих стручних школа и гимназија. Ипак, највећи број (око 50 %) места припада ученицима Ваздухопловне академије.

Ова школа је јединствена у нашој земљи и лидер у региону због образовних профила које нуди. Ту су и талентовани ученици из уметничких школа (музичких и Балетске „Луј Давичо“), Филолошке гимназије, Математичке гимназије, Електротехничке школе „Никола Тесла“, Првебеоградске гимназије, Техничке школе „Дрво арт“ и других.

Васпитно–образовни рад је наша примарна активност. Негујемо препознатљив стил рада са младима, пун отворености, срдачности и узајамног уважавања васпитача и васпитаника. Искусан васпитачки кадар омогућава развој ученика ка свестраној личности. Добра образовна структура васпитача омогућава пружање најнепосредније подршке ученицима у савладавању наставног програма. Инструктивна настава се одвија из математике, српског и енглеског језика као и механике.

Социјална компонента је веома битна у нашем постојању. Пружамо могућност талентованим ученицима, слабог материјалног стања, да се образују у Београду под веома повољним условима. Обезбеђујемо здравствену заштиту кроз сарадњу са школским диспанзером и другим специјализованим установама.

Ученицима се нуде комфорни услови смештаја (собе са купатилима, сигнал за интернет и ТВ у свакој соби), просторије за учење, друштвени живот и забаву. Библиотека дома је богато опремљена лектирним фондом, белетеристиком, научним и популарним издањима… У библиотеци се поред добре књиге могу користити и рачунари, али и добити час инструктивне наставе од професорке књижевности.

Слободно време ученика се организује на креативан начин. Посећују се позоришта, биоскопи и музеји, организују се излети и крстарења Савом и Дунавом. Све ово је бесплатно и уз стручно вођење. Велики број секција омогућава испољавање талената ученика. Организоване су следеће секције: спортска,ликовна, литерарна, музичка, аеробик, квиз вечери и музичко- поетски програми.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Стручно оспособљен кадар, који чине управник, 9 васпитача, стручни сарадник-педагог и библиотекар, представљају основну претпоставку да ће боравак ученика у Дому “Петар Драпшин” бити у њиховом интересу физичког и менталног здравља и развоја.
Рад васпитача је организован у девет васпитних група.
Управник: Ивица Радовановић, дипл. политиколог
Стручни сарадник: Милена Станимировић, психолог
Библиотекарка: Мирјана Митић, професор српског језика је поред рада у нашој радној јединици задужена и за вођење библиотеке Установе као и рад са ученицима на инструктивној настави и припреми литерарних вечери
Добра образовна структура васпитача, спој искуства и младости, омогућава успешну реализацију Годишњег плана и програма васпитног рада. Квалитетна инструктивна настава је нешто што нас ставља испред конкуренције. Својим ученицима стварамо позитивну атмосферу за боравак, учење и забаву. Имамо свој идентитет, наш рад је препознатљив јер нудимо квалитетну услугу.

Стварамо интерактиван однос између васпитача и ученика, нудимо сигурност и подршку. Обављамо свој позив са ентузијазмом па од ученика добијамо поштовање, а од родитеља поверење да им баш ми васпитавамо децу. Код нас су данас деца наших бивших ученика, а редовно нас посећују и они који су после нашег дома своје каријере правили у Америци, Канади, Аустралији…

Млади су данас све критичнији према свом окружењу, али ми ипак за свој рад од ученика добијамо позитивне критике. Створили смо потребан стандард смештаја, адекватан времену у којем живимо, но, васпитачки рад се и даље не може заменити никаквим техничким средством. Ипак смо ми својом личношћу, пример, па врло често и узор у одрастању својим штићеницима. Из свега наведеног се види велика одговорност васпитача у формирању личности ученика.

Социјализација ученика у новој средини би била знатно тежа и спорија да у том процесу активно не учествују васпитачи. Њима се поверавају интимни, породични, школски и љубавни проблеми. То указује на поверење и блискост васпитача и ученика, попут блискости са родитељима и најбољим друговима.

Васпитач пре свега брине о школској успешности ученика, здравственом стању и понашању ученика. По потреби предузима одређене мере у циљу превазилажења проблема и у свему сарађује са породицом, школом и другим институцијама.

СМЕШТАЈ

Дом ученика „Петар Драпшин“ је мешовитог састава. Укупан кацитет је 196 ученика од чега је 86 за девојчице и 110 за дечаке. Смештајни део је следеће структуре:

ТИП СОБЕ
БРОЈ СОБА
УКУПНО МЕСТА
1/6
11
66
1/4
31
124
1/3
2
6

Кухиња са трпезаријом пружа услове за три оброка свим ученицима. Исхрана се организује уз поштовање добре хигијенске праксе прописане HACCP стандардима. Јеловник је прописан од стране Министарства просвете и науке.

СЛОБОДНО ВРЕМЕ

Слободно време ученика мора бити осмишљено и организовано како млади људи не би у својој доколици кренули погрешним путем. У домовима се слободном времену ученика прилази на креативан начин. За поједине активности је неопходан адекватан простор али је битна и иницијатива васпитача и самих ученика. Кроз секције се у дому окупља велики број ученика и у њима се показује таленат појединаца. Изнедрили смо сада већ познате глумце, спортисте, уметнике… У нашем дому организоване су следеће секције:

 • спортска (кошарка, одбојка, мали фудбал, стони тенис, шах, пикадо и пливање
 • ликовна секција
 • музичка секција
 • аеробик
 • сарадња са Зоолошким вртом
 • клуб љубитеља позоришне уметности
 • музичко поетски програм
 • здравствени клуб
 • забавно вече са квизом
 • литерарна секција
 • секција за културно забавне активности (посета музеја, посета сајмова, организација излета…)

Имајући у виду да Установа издваја средства за рад секција, ученици многим културним догађајима који се организују у нашем граду присуствују бесплатно. Број секција није ограничен. Свака идеја која на креативан начин ангажује наше ученике добија подршку запослених.

КОНТАКТ

РЈ “Петар Драпшин”
ул. Краља Петра бр.83, 11000 Београд
тел.: 011/2627 333; 011/2629 264
зборница: 011/2624 672
управник: Ивица Радовановић, дипл. политиколог
e-mail: domdrapsin@gmail.com