Дом ученика “Стеван Чоловић”

ИСТОРИЈАТ

Објекат РЈ ”Стеван Чоловић” сазидан је 1950. године. Објекат је више пута мењао намену, а школске 1987/88. године извршена је промена првобитне намене и постаје дом ученика. Објекат има 800 м2 корисне површине.
Управник, пет васпитача, педагог и остали запослени доприносе да у овом Дому влада породична атмосфера. Дом је мешовитог, мушко – женског састава чиме задовољава услове за оптималан и здрав живот и рад ученика. Намена Дома се више пута мењала да би 90– тих година постао женски интернат.

Дому станују и дечаци. Осим свакодневног васпитно-образовног рада са ученицима у Дому раде и секције: спортска секција са свим спортским садржајима, уметничка радионица, здравствени клуб, секција за слободне активности која има активну сарадњу са Програмском службом и друге кроз чији рад се ученици исказују креативно.
Дом је у најлепшем делу града, окружен зеленилом. У непосредној близини је СД „Партизан и СД „Црвена звезда, а недалеко од Аутокоманде са једне, и железничке станице „Прокоп“ са друге стране. Преко пута се налазе тениски терени.

ГАЛЕРИЈА

ВАСПИТНИ РАД

Ученичким домом ”Стеван Чоловић” руководи управник уз помоћ 5 васпитача различитог базичног образовања, који брину да све активности у дому буду у циљу целокупног развоја ученика и у складу са ученичким потребама и очекивањима.

Управник: Марина Шекуларац, проф. српског језика и књижевности

Васпитни рад се одвија у три међусобно функционално повезане целине:

Учење и развијање личне компетентности ученика

2. Проблематика слободног времена

Циљ је :

1. Развој аутономне, компетентне, одговорне и креативне личности отворене за дијалог и сарадњу, која поштује и себе и друге

3. Развој личности, одмор, забава и разонода и појединачна осећајност ученика

Васпитачи лично и систематски брину о организацији дневног учења ученика, имају увид у њихово укупно понашање и предузимају мере за отклањање узрока васпитно-дисциплинских проблема. Брину о уредности похађања наставе, везама са породицама, учешћу у разним акцијама и манифестацијама.

Главни педагошки напор је усмерен на организацију живота у групи, на успостављању интеракције између васпитача и ученика као и ученика међусобно.

СМЕШТАЈ

Дом је мешовитог типа и има смештајни капацитет за 104 корисника у  трокреветним, четворокреветним и шестокреветним собама.

 ТИП СОБЕ 
 БРОЈ СОБА 
 УКУПНО МЕСТА
 1/3
4
12
1/4
8
32
1/6
10
60

Под истим условима прима ученике који похађају средње школе, а не живе у месту школовања. У непосредном окружењу дома су: Медицинска школа, Школа за дизајн, Геолошко-хидрометеоролошка школа, Спортска гимназија, Друга економска школа, Школа за негу лепоте.

Ученицима су на располагању учионице, библиотека са читаоницом, клуб, ТВ сала и интернет учионица, теретана, терен за фудбал, одбојку, кошарку.

Дом располаже савремено опремљеном кухињом са трпезаријом у којој је обезбеђена разноврсна и квалитетна исхрана ученика.

КОНТАКТ

РЈ “Стеван Чоловић”
ул. Хумска бр.8, 11000 Београд
тел. 011/369 0415, 011/2647 660
зборница: 011/2647 760
управница: Maрина Шекуларац, проф. књижевности и српског језика
e-mail: colovic@dombeograd.rs