Програмска служба

Програмска служба Дома ученика се налази у Добрињској 11 у Београду.

Примарни циљ и суштина деловања ове службе је брига о квалитету расположивог слободног времена ученика.Кроз тимски рад на одређеним пројектима, као што су припрема драмских приказа и позоришних представа за децу, рад на еколошким програмима заједнички одласци на такмичења, излете и спортске сусрете, упознавање са градом у коме бораве четири године, постижемо да се ученици квалитетно друже и пре свега едукују у пријатној и опуштеној атмосфери.

Наши ученици су победници многих такмичења, а квалитетно су се презентовали и у широј јавности.

Многи остају са нама у контакту и по завршетку школовања или постају наши сарадници.

Београд, ул. Добрињска 11
Тел./факс.+381/113223454

Контакт особе :

Конверзација: енглески, руски, француски, румунски

КУЛТУРА

У школској 2018/19 сегмент културе изгледао је овако  :

Прво полугодиште започели смо традиционално укључивањем у Дане европске културе баштине и посетом Ноћи истраживача.

Трудећи се да што боље искористимо прелепе јесење дане ученике смо водили у септембру и октобру у Јавни тропикаријум и акваријум, Ботаничку башту, Музеј књиге и путовања, Музеј на отвореном / Ново гробље и туру Подземни Београд.

Позоришту смо као и увек посветили пуно пажње, али опет ове године на такође специфичан начин.

Као и увек и Радне јединице и Програмска служба су имали своје предлоге, тако да су ученици гледали у БДПу  представу „Црна кутија“ (РЈ „Змај“), такође у БДПу „Мој деда је аут“ (РЈ „Дејовић“), РЈ“Драпшин“је одабрао у Атељеу 212 „Љубавно писмо“, у Академији 28 “ Боја штека“ (РЈ „Чоловић“),  а у ЈДПу „Ујка Вања“ (РЈ „Карађорђе“).

Програмска служба одабрала је „Боливуд“ у Народном позоришту.

Специфично је то што смо наставили да укључујемо ученике у театарске форме, невезане за класична позоришта.

Ово значи да су ученици у Историјском Музеју Србије, поред обиласка поставке „Крај Великог рата 2017-2018“, гледали  дуодраму „Брат и сестра“ о животу Надежде Петровић.

Музеји и изложбе су наша обавезна дестинација, тако да смо посетили реновирани Народни музеј, а као и у Историјском  Музеју  Србије имали су  стручна вођења.

Ученици су гледали филмове „Заспанка за војнике“ и “Краљ Петар Први“

чије су теме везане за Први светски рат и обележавање његовог краја.

Од великих манифестација као и сваке школске и ове године ученици су били на Сајму књига, Ноћи истраживача, Фестивал науке и Ноћи Музеја.

Такође су имали прилику и да у Сава центру присуствују концерту „Рок опера“, као награда за учешће на Дану Дома.

У оквиру  сарадње са педагошко психолошком службом, гледали су „Љубав у доба кокаина“, специјално за ученике првих разреда.

Представа “Прича са Западне стране“ бавила се темом вршњачког насиља/навијачких  група.

Одгледали су ученици представу „Како сте“ у Академији 28, која обрађује проблем комуникације, њен мањак и изостајање као данак савременим технологијама, а такође у склопу ове сарадње  у Дому омладине „Деца на интернету 2“ која обрађује насиље на интернету, дроге и трговину људима.

Присуствовали су презентацији књиге „Све је у реду“ Јасминке Петровић, која је са ученицима том приликом одржала радионицу. Тема књиге је да кроз различите приче које се стапају у једну обради проблеме који муче адолесценте, односе са родитељима, професорима, у друштву вршњака, друштвене мреже.

Такође у два термина у РЈ „Карађорђе“ и РЈ “Змај“,  а за све РЈ др Милан Бјекић дерматовенеролог одржао је предавања на тему „Репродуктивно здравље“ са акцентом на полно преносиве болести.

Дружили смо се овог пролећа са ученицима из Домова из Свилајнца и Лесковца. Посетили су нас за Ноћ музеја, а на нашем Завршном програму у Малом позоришту „Душко Радовић“ имали су гостујуће тачке. Ми смо били њихови гости у октобру и марту.

По договору и редоследу од прошле године, Радна јединица „Алекса  Дејовић“  је реализовала програм обележавања школске славе Св.Саве.

Програм, као круна активности је за сам крај првог полугодишта донео  дивну свечану атмосферу.

Велика завршница ове школске године био је Други концерт камерног хора, камерних састава и оркестра почетком јуна у Малом позоришту „Душко Радовић“.

Пратећи ритам школске године, број месечних активности у овом сегменту је био четири или пет – у зависности од празника и прекида, тако да у јануару нисмо имали активности осим Светог Саве, а фебруару због распуста и предстојеће Домијаде.

А неке друге, планиране активности нису реализоване због тога што су се термини поклопили са викендима односно празницима.

СПОРТ

У школској 2018/2019 сегмент спорта изгледао је овако :

У спортским дисциплинама и такмичењима анимиран је велики број ученика који су своје знање и вештине приказали у најбољем светлу.

Осим јануара и фебруара ученици су уторком пливали рекреативно на Ташмајдану.

Стрељаштво је било у термину  среда и четвртак – у преподневним и поподневним сатима ученици одлазили су  у Стрељачки клуб Партизан.

Коришћена су  и два термина,уторком за одбојку,а четвртком за кошарку у сали фискултурној сали Дома „Јелица Миловановић“ у Лазаревићевој, негде до краја првог полугодишта, а сваке среде у сали Економске школе „Нада Димић“ у Земуну.

Наравно, док је било лепо и топло време, ученици су спортске активности имали на терену РЈ „Алекса Дејовић“, а у мају учествовали у Дану изазова и Европском Дану паркова.

Доста је било и интерних турнира,укључујући светосавски са сјајним одзивом ученика и то  у стоном тенису,одбојци,шаху  и кошарци.

Одржан је и дванаести  светосавски турнир у малом фудбалу.

Све ово дешавало се  у склопу припрема за Домијаду 2019,где су наше екипе постигле  добар успех, како на регионалном, тако и републичком нивоу.

Ми смо били гости Дома из Лесковца крајем септембра, а Дома из Свилајнца половином месеца марта,када су одржани спортски сусрети.

Ученици су и ове године посетили Сајам аутомобила.

ДОМИЈАДА

ДОМИЈАДА је највећи и најважнији Сусрет омладине Домова ученика средњих школа Републике Србије.
Сусрети имају такмичарски карактер и организују се на регионалном (у месецу марту текуће школске године) и републичком нивоу (у месецу априлу текуће школске године), а по завршетку регионалних такмичења.

Припреме за сусрете трају током целе школске године.

Такмичења се организују у области културе и спорта.

Спортске дисциплине у којима се ученици такмиче и у мушкој и у женској конкуренцији су: мали фудбал, кошарка, одбојка, стони тенис, шах и стрељаштво.

Број чланова спортских екипа одређен је Правилником и пропозицијама Домијаде, а који произлази из правила и пропозиција европске и светске федерације тих спортова.

Области културно-уметничког стваралаштва у коме се ученици такмиче су: ликовно стваралаштво, литерарно стваралаштво, сценско музичко стваралаштво и изложба ученичких радова.

Број учесника у овој области одређен је Правилима и пропозицијама такмичења.

Право учешћа на регионалним сусретима имају сви ученици (васпитачи и стручни сарадници) који су током године квалитетно радили и реализовали програме и активности у области културе и спорта.

Право учешћа на републичком Сусрету остварује се пласманом на прво место у области спорта, сценско музичког стваралаштва и пласманом на прво, друго и треће место у области литерарног и ликовног стваралаштва на регионалним сусретима.

Изложба радова на републичком сусрету има ревијални карактер.

На нивоу града Београда (који представља један од пет региона у Србији), у организацији се мењају четири Дома ученика (једино Дом ПКБ то не ради), тако да наша установа организује ово такмичење на регионалном нивоу сваке четврте године.

Када је спорт у питању, координатори спортских активности у сарадњи са осталим колегама окупљају децу и врше тријажу за формирање „репрезентације“ Дома у такмичарским дисциплинама. За тренинге се користи наш терен док је лепо време, а затим изнајмљујемо сале односно просторе по потребама спортова. Организују се интерни турнири, тако да од септембра месеца до марта, када је регионално такмичење имамо добре и уигране екипе које углавном побеђују.

Када је културно уметничко стваралаштво у питању – за област литерарног и ликовног тријажа по три ученика који представљају Установу се врши на интерном такмичењу, као и избор радова за изложбу. За сценско музичко стваралаштво (драмски приказ, поетски приказ, етно, класична и популарна музика, плес и фолклор), по завршеним аудицијама, одржавају се пробе, углавном по два пута недељно, у домским просторима, за сваку такмичарску тачку. Све ово дешава се од октобра до марта месеца.

Све активности у вези Домијаде реализују се преко Програмске служба.

 

РЕГИОНАЛНА  И  РЕПУБЛИЧКА ДОМИЈАДА  2019

К У Л Т У Р А

РЕЗУЛТАТИ РЕГИОНАЛНЕ ДОМИЈАДЕ

Домски часопис „Мозаик“ – освојио је 2. место
Драмски приказ „Фајронт“ – 3. место
Етно музика „Лело Врањанко“ – 2. место
Фолклор „Српске сватовске игре из Косовског Поморавља“ – 2.место
Плес „Мали принц“ – 2.место
Поп музика „Stand by me“ – 1.место
Класична музика “Anantango” – 1. место
Јован Томић из фолклора и Андреа Тот из балета проглашени су за најбољег играча тј.играчицу.
Изложба ученичких радова
Примењена уметност – 1.место (Татиана Поља / Стеван Чоловић)
Уметничка фотографија – 3.место (Емилија Гавриловић / Змај)

РЕПУБЛИЧКА ДОМИЈАДА 12.,13.,14.април – Лесковац
Класична музика „Anantango“ – 1.место

 

С П О Р Т

РЕЗУЛТАТИ РЕГИОНАЛНЕ ДОМИЈАДЕ 2019.

Ш А Х – 07.март- Дом ЖОЦ
1.место – дечаци екипно
3.место – девојке екипно
3.место појединачно – дечаци – Станковић Милош (Петар Драпшин)

ОДБОЈКА –12.март – СД „Раднички“
2 .место дечаци
2.место девојке

СТОНИ ТЕНИС –-14.март – Академија Коцић-Бањица
2.место –девојчице екипно
појединачно – 2.Николић Милица (Алекса Дејовић)
1.место екипно дечаци
1.место – појединачно – Томић Милош (Петар Драпшин)
2.место – појединачно – Саша Недељковић (Алекса Дејовић)

КОШАРКА – 19.март– СД „Раднички“
3.место – девојке
2.место – дечаци

СТРЕЉАШТВО –21 .март – стрељана

1.место – дечаци
2.место – девојке

Појединачно – дечаци 2. Павле Јовановић(Змај)
Појединачно – дечаци 3. Влајковић Бранислав (Петар Драпшин)
Појединачно девојке – 2. Љубоја Јована (Стеван Чоловић)