Служба исхране

Дом ученика средњих школа Београд у свом саставу има пет радних јединица у Београду и једну радну јединицу на Копаонику. Свака радна јединица располаже сопственом кухуњом која је урађена по најсавременијим стандардима. Кухиње су комплетно опремљене савременим уређајима и опремом за припремање и издавање хране. У склопу кухиње налази се трпезаријски блок са одговарајућим бројем места у зависности од капацитета Дома и магацинске просторије за складиштење намирница.

Издавање хране врши се линијски по систему самопослуживања. Линија се састоји из неутралног дела, хладне и топле секције и расхладне витрине за колаче. Ученици поседују електронске картице за евидентирање оброка и у обавези су да се евидентирају.

ИСХРАНА

О правилној исхрани ученика, о безбедности и квалитету оброка свакодневно се брине цео тим људи који ради на припреми њихових оброка. Рад кухиње свакодневно контролишу надлежни у Дому, руководиоц послова у угоститељству, нутрициониста и сарадник за спровођење стандарда квалитета смештаја и исхране. Поред интерне контроле постоји и екстерна контрола коју чине санитарна инспекција, Завод за здравствену заштиту студената Београд и Завод за јавно здравље Београд. Стручна екипа Завода за здравствену заштиту студената редовно врши хигијенско епидемиолошки надзор и контролу квалитета исхране у нашим објектима, и даје предлог мера за побољшање санитарно-хигијенских услова рада и квалитета исхране као и оцену квалитета исхране.
Са Градским заводом за јавно здравље склопљен је уговор о перманентној контроли хране и намирница које се користе у исхрани ученика, као и санитарно-хигијенског стања у кухињи, а све у циљу безбедности ученика и корисника. Једном месечно узимају се брисеви са опреме, уређаја, радних површина и руку запослених као и узорци хрене ради контроле њихове исправности.

Усанова има склопљен уговор са овлашћеном институцијом у којој се обављају санитарни прегледи лица која долазе у контакт са храном, а све у складу са Правилником.
СТАНДАРДИ

Цео поступак од пријема преко припреме до послуживања хране је у складу са највишим стандардима квалитета и безбедности. Дом поседује сертификате SRPS ISO 9001:2015 и HACCP систем.

HACCP je систем безбедности хране који се заснива на анализи и контроли биолошких/микробиолошких, хемијских и физичких опасности којима су изложене сировине, могућих опасности при руковању, производњи, дистрибуцији и конзумирању крајњег производа. Његова примена подразумева поштовање стандардних оперативних процедура и упутстава којима се смањују ризици по безбедности хране.
Успоставља, оцењује и контролише опасности које би могле да утичу на безбедност хране.
Систем управљања квалитетом и безбедности хрене заснован на превенцији.
Сваки запослени је информисан о томе шта, како, када и зашто да се уради у циљу превенције ризика од хране али и своје личне одговорности како би крајњи корисник конзумирао здраву и безбедну храну.

Успостављена хигијенска пракса, према захтевима HACCP система је од суштинског значаја за праћење стања током читавог ланца производње хране од примарне производње до финалног производа. Њеном применом се спречава контаминација и обезбеђује адекватно окружење за руковање храном.

ЈЕЛОВНИК

Посебна пажња се поклања сачињавању петнаестодневног јеловника и разноврсности исхране. Јеловник је усклађен са нормативима исхране ученика и студената из августа 2011.године који је прописало Министарство просвете и науке Републике Србије. У нормативу је стандардизован велики број рецептура, а налазе се и информације о технолошком поступаку припреме и сервирања јела као и њихова биолошка и енергетска вредност.

Јеловник формирају руководиоц послова у угоститељству и нутрициониста у сарадњи са куварима, а одобрава директор.

Радним данима, на менију се налазе две врсте јела по оброку, док се за време поста припрема и посна храна. Доручак се састоји из понуде напитака, пекарских производа, јела и разних намаза; ручак и вечера се састоје из понуде супа и чорби (ручак), сложених јела, месних и посних јела, варива и прилога, салата и десерта.

Величина порције је дефинисана прописима а ученици имају могућност репете.
Служба исхране се труди да стално ради на унапређењу квалитета пружања услуга исхране и безбедности својих производа, као и на повећању задовољства корисника и запослених праћењем њихових захтева и очекивања. Такође, ради се на побољшању радних услова, технологије рада, стручном усавршавању запослених, повећању њихове предузимљивости и иницијативе и стварању и унапређењу коректних партнерских односа са добављачима.

 

РУКОВОДИОЦ ПОСЛОВА У ПРОИЗВОДЊИ

Марина Којевић

Јеловник

01.12.2019.г. (недеља)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-јогурт

-чај

-паштете са сиром

-кроасан са џемом

-маргарин, мармелада

-пилећа чорба

-поховани пилећи филе са сусамом (рибљи штапићи), пржени кромпир, барени кукуруз

-салата (кис. краставац)

-воће (јабука)

-ланч :сардина, зденка сир (2), мед (2), сок и хлеб
02.12.2019.г. (понедељак)
ДОРУЧАК РУЧАК

 

ВЕЧЕРА
-јогурт

-чај

-прженице, фета сир

-паштета од туне, биљни качкаваљ

-мусли

-чорбаст пасуљ са ребрима (пасуљ на води)

-чорба од поврћа

-свињски врат на роштиљу, динст. мешано поврће

-салата (купус, паприка)

-посласт. колач (обланда)

-ћевап, помфрит, кечап (70%)

-салата (кис. краставац)

-пита са печуркама(30%)

-компот (шљива)

03.12.2019.г. (уторак)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-млеко

-милерам, ћурећа прса

-еурокрем

-корнфлекс

туњевина, мед

-јунећа супа

-печена пилетина (рибља пљескавица), динст. купус

-мусака од кромпира

-салата  (купус, цвекла)

-воће (мандарина)

-јаје на око (2), пржена роштиљ кобасица, сенф, фета сир

-шпагете „ carbonare“

-салата (паприка)

-пудинг

-шпагете са поврћем, сок

04.12.2019.г. (среда)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-јогурт

-млеко

-чај

-погачице

-кроасан са џемом

-мусли

-јунећа чорба

-св. шницла у сафту са печуркама, пире кромпир

гриловане печурке, слани кромпир

-јунећи гулаш,качамак (30%)

-салата (купус, мешана)

-воће (банана)

-пржени рибљи штапићи, барено поврће (царска)

-сок

-пита са сиром

-јогурт

05.12.2019.г. (четвртак)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-какао млеко

-пржена сланина, фета сир

-биљна паштета, биљни качкаваљ

-маргарин, мед

-корнфлекс

-потаж од зелени

-фаширана шницла, гратинирана боранија

кромпир паприкаш(посно)

-кромпир паприкаш са месом

-салата (купус, кис. краставац)

-посластичарски колач (принцес крофна, баклава)

 

 

-крменадла у сафту, динст. пиринач

-салата (паприка)

-компот (бресква)

-пица

-јогурт

-посна пица

-сок

06.12.2019.г. (петак)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-млеко

-кајгана са шунком, фета сир

-маргарин, мармелада

-мусли

-парадајз чорба

-густ пасуљ, пржена крањска кобасица

-похован рибљи филет, кромпир салата са кис. краставцима

-салата (купус, мешана )

-воће (поморанџа)

 

 

 

-печена пилетина, пекарски кромпир

пекарски кромпир

-салата (кис. краставац)

-сок

07.12.2019.г. (субота)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-јогурт

-топли сендвич

чај

-биљна паштета, биљни качкаваљ

 

-јунећа супа

-пуњена паприка, пире кромпир

посна пуњена паприка (2)

-салата (купус)

-десерт (чоколадна бананица-2, бонжита-2)

 

 

-гратиниранае макароне са сиром

-кисело млеко

– пржена рибља пљескавица, динс. мешано поврће

-сок

08.12.2019.г. (недеља)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-јогурт

-прженице, фета сир

чај

-маргарин, мармелада

-чорба од поврћа

-печено месо, динст. грашак, динст. шаргарепа

-салата ( паприка)

-воће (јабука)

-ланч:нарезак, зденка сир, еурокрем, млеко и хлеб

туњевина, сок и хлеб

09.12.2019.г. (понедеља)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-пилећа прса, качкаваљ

паштета од туне

 -маргарин, мед

-пилећа супа

-пуњена пљескавица (пржени рибљи штапићи), пекарски кромпир (70 %)

-вариво од купуса са месом (30%)

-салата (цвекла, кис. краставац)

-десерт (еуроблок)

-проја са сиром

-јогурт

-пилећи филе у сафту од сенфа и милерама, динст. пиринач

пиринач са печуркама

-салата (мешана)

-компот (вишња)

10.12.2019.г. (уторак)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-јогурт

-бурек са сиром

-бурек са месом

-бурек са зељем, чај

-чорбаст пасуљ са сец., прженом сланином

чорбаст пасуљ

-јунећа супа

-јунећа шницла у пар, сосу, барено поврће (царска)

-салата (купус и шаргарепа, паприка)

-воће (поморанџа)

-кајгана са кобасицом, фета сир

-поховани качкаваљ, помфрит, кечап

-салата (кис. краставац)

-сутлијаш са сувим грожђем

-шпагете са туњевином

-сок

11.12.2019.г. (среда)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај/млеко

-намаз(милерам и сусам),  шунка

-еурокрем

-корнфлекс

биљна паштета, биљни качкаваљ

-крем чорба

-мусака од кромпира

-пржени филет ослића, пекарски кромпир

-св. ћевап на луку,макароне

-салата (купус, цвекла)

-воће (банана)

-пржена рибља пљескавица, динст. мешано поврће

-компот (бресква)

-мекике са крем сиром-џемом

-млеко

12.12.2019.г. (четвртак)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-какао млеко

-сафалада ,сенф, зденка сир

-маргарин, мед

-мусли

-сардина

-пилећа супа

-св. шницла у натур сафту, пире кромпир

-вариво од грашка са месом

гулаш од печурака

-салата (купус, паприка)

-посластичарски колач (бомбица-баклава)

-пита са сиром

-кисело млеко

-пита са кромпиром

-сок

-печена пилетина, гратинирани карфиол

-салата ( кис.краставац)

-сок

 

 

 

 

 

 

13.12.2019.г. (петак)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-млеко

-кајгана са сланином, фета сир

-еурокрем

-корнфлекс

-паштета од туне (2)

 

 

 

 

-пребаранац, пржени ослић

-јунећа чорба

-ћуфта у парадајз сосу, динст. пиринач

-салата (купус, мешана)

-воће (мандарина)

-шпагете „миланез“

шпагете са поврћем

-салата ( паприка)

-компот (шљива)

14.12.2019.г. (субота)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-јогурт

-прженице, фета сир

маргарин, мармелада

-јунећа супа

-јунећи гулаш, пире кромпир

-ђувеч, пржена рибља пљескавица

-салата (кис краставац)

-десерт (sweet-бонжита 2)

 

 

 

-пица

-јогурт

-посна пица

-сок

15.12.2019.г. (недеља)
ДОРУЧАК РУЧАК ВЕЧЕРА
-чај

-пржена крањска кобасица, сенф, качкаваљ

-маргарин, мед

 

-чорба од поврћа

-париска шницла, динст. боранија

-пржена риба (ослић), слани кромпир

-салата (цвекла)

-воће (јабука)

-ланч пакет : паштета, крем сир, мармелада, чоколадно млеко и хлеб

-сардина, мармелада, сок и хлеб

АЛЕРГО ИНФО: глутен, јаја, млеко, риба, шаргарепа, першун, соја, конзерванси

НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ НЕДОСТАТКА НАМИРНИЦА, ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ИЛИ ВОДЕ МОЖЕ ДОЋИ ДО ИЗМЕНЕ ЈЕЛОВНИКА.

Јеловник саставила: Сузана Јанковић                                               ДИРЕКТОР: Др Љубиша Антонијевић