ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА

 

ГЕНЕРАЦИЈЕ УЧЕНИКА СТАСАЛЕ СУ У ОКВИРУ ДОМА


Дом ученика средњих школа у Београду је васпитно образовна установа у којој се обезбеђују: смештај, исхрана и услови за учење и реализацију образовних и васпитних активности и садржаја, забавни и спортски живот за ученике који похађају школу ван њиховог места боравка.

Обавештења !

Vaše ime:

E-mail adresa:

Највећи проблем којег би желео/ла да се ослободиш/решиш је:

школа

породица

лични изглед

другарство

љубав

пороци

резултати

ШКОЛСКА 2016/17 ГОДИНА У СЕГМЕНТУ КУЛТУРЕ ИЗГЛЕДАЛА ЈЕ ОВАКО


Прво полугодиште започели смо традиционално разгледањем Београда са река ,а у последњој недељи септембра месеца укључили се у Дане европске културе баштине који су одржани под називом „Културно наслеђе и заједнице – живети са наслеђем“ ,што је можда негде и био мото за програме током целе ове школске године.

Ученици су могли да виде два изузетна програма – концерт UNA SAGA SERBICA и концерт  групе GRUBB. Оба су особена,први по томе што на један специфичан начин,комбинујући традиционално и модерно представља наш фолклор,а други на такође специфичан начин кроз документарни материјал,причу,песму и игру – реп говори о Ромима,

њиховој култури и месту у друштву. Ови програми се веома ретко изводе у Србији,па смо самим тим задовољнији што су наши ученици могли да их  виде.

 

Позоришту смо као и увек посветили пуно пажње,али опет ове године на такође специфичан начин.

Као и увек и Радне јединице и Програмска служба су имали своје предлоге,тако да су ученици гледали у Атељеу 212 представу „Струјосек“ (РЈ „Змај“),у Звездара театру „Клаустрофобичну комедију“ (РЈ „Дејовић“),“Палилулски роман“ у Београдском драмском позоришту (РЈ“Драпшин“),у Звездара театру „Гозба“ (РЈ „Чоловић“),а у Народном позоришту балет „Дон Кихот“ (РЈ „Карађорђе“).

Програмска служба одабрала је „Бубу у уху“ (КПГТа у Сава центру) и   мјузикл „Неки то воле вруће“ Позоришта на Теразијама  као награду ученицима из РЈ,а посебно учесницима Домијаде,који су играли истоимени драмски приказ. Омогућили смо им и да се након представе упознају,сликају и поразговарају са носиоцима главних улога.

Специфично је то што смо наставили да укључујемо ученике у театарске форме,невезане за класична позоришта.

Ово значи да су ученици у Конаку кнеза Милоша,поред обиласка сталне поставке,погледали сценско музички игроказ „Што се боре мисли моје“,а у кући Павловића  „Брат и сестра“ једночинку о Надежди и Растку Петровићу.

„Позориште лектире“  у популарном  Божидарцу је новина,где ученици поред представе која је по делу из лектире имају могућност интеракције са глумцима кроз мењање сцена,разговор са ликом,а све ово у циљу популаризације читања школске лектире. Наши ученици су овде гледали „Ромеа и Јулију“ и „Јазавца пред судом“. Колеге су поред тога,гледале „Фауста“ и „Народног посланика“ као припрему за наступајућу школску годину.

 

Од великих манифестација као и сваке школске и ове године ученици су били на Сајму књига,Ноћи истраживача,Фестивал науке и Ноћ Музеја.

 

Ове године посветили смо пажњу Кућама српских великана – у Кући породице Павловић осим приче о Надежди и Растку Петровићу,чули су причу и осталим српским великанима који су је посећивали,разгледали су је,а наставили смо са Кућом Јована Цвијића,Лазе Лазаревића и Домом Јеврема Грујића. Било је лако,захваљујући  људима који раде у овим здањима ,пренети се у то време и замислити какав  је  био живот пре целог  века.

 

Нисмо изоставили ни концерте – попут оног у СКЦу „Од рока до барока“

класичне и популарне композиције изводио је гудачки квартет. Уживали су ученици и у концерту Слободана Тркуље који на један начин,као и концерту Биљане Крстић и „Бистрика“ који на други начин негују, представљају и изводе нашу музичку културну баштину.

 

Музеј Николе Тесле посетили смо и као група,што значи да смо обишли сталну поставку,али смо искористили и могућност индивидуалне посете,која  је подразумевала виртуелну туру „Доживи Теслу“  у самом Музеју.

 

Ученици су обишли и Храм Светог Саве,а затим и изложбу у Историјском музеју Србије – Свети Сава Српски.

 

У оквиру  сарадње са педагошко психолошком службом,а захваљујући продуценту представе,ученици су гледали „Љубав у доба кокаина“, баш на  светски дан борбе против АИДС-а.

А затим смо се у два термина,а за све наше Радне јединице ,бавили темом вршњачког насиља. Одгледали су ученици представу „Зато што те се плашим“,чули предавање проф.др Жарка Требјешанина,а затим имали могућност да у интеракцији са глумцима,мењају поједине сцене и другачије/мирољубиво  их завршавају.

 

Дружили смо се ове јесени и са ученицима из Домова из Свилајнца и Лесковца. Посетили су нас за Сајам књига,организовали смо им да погледају  комедију „Чекајући министра“.

Припремали смо као и сваке године тачке за Домијаду,било је пуно рада,а успех следећи – домски часопис „Мозаик“ и драмски приказ су  освојили прво место, поп ,етно и класична музика освојили су друго место.

И код изложбе ученичких радова освојена су-у ликовној уметности треће место, у примењеној друго место,а у уметничкој фотографији друго  и треће место.

 

Пре регионалне , одржали смо  интерно такмичење у ликовном и литерарном стваралаштву. Један ученица  се пласирала за републичко такмичење.На  Републичкој Домијади  драмски приказ“Неки то воле вруће „освојио је друго место.

 

Као и увек ученици учесници Домијаде дружили су се по завршетку такмичења и одгледали снимак са такмичења и били награђени за постигнути успех .

 

По договору и редоследу од прошле године,Радна јединица „ Петар Драпшин “ је реализовала програм обележавања школске славе Св.Саве.

Програм, као круна активности је за сам крај  првог полугодишта  донео  дивну  свечану атмосферу. Посебно због тога што је тог дана објављено и да је НАША УСТАНОВА ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ ЗА 2016.ГОДИНУ.

 

Пратећи ритам школске године,број месечних активности у овом сегменту је био четири или пет  - у зависности од празника и прекида,тако да у јануару и фебруару нисмо ни имали активности у овом сегменту.А неке планиране активности нису реализоване због тога што су се термини поклопили са викендима односно празницима.

 

Утиске ученика о програмима можете погледати на сајту у делу ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ.