ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА

 

ГЕНЕРАЦИЈЕ УЧЕНИКА СТАСАЛЕ СУ У ОКВИРУ ДОМА


Дом ученика средњих школа у Београду је васпитно образовна установа у којој се обезбеђују: смештај, исхрана и услови за учење и реализацију образовних и васпитних активности и садржаја, забавни и спортски живот за ученике који похађају школу ван њиховог места боравка.

Обавештења !

Vaše ime:

E-mail adresa:

Највећи проблем којег би желео/ла да се ослободиш/решиш је:

школа

породица

лични изглед

другарство

љубав

пороци

резултати

Изложба

09.03.2018

 

AMЕРИЧКИ ПОП АРТ


         У галерији Кућа легата организована је изложба под називом Амерички поп арт, ученицима наших домова пружена је јединствена прилика да се упознају са делима најпознатијих светских имена овог уметничког правца: Ендија Ворхола, Роја Лихтенштајна, Тома Веселмана, Роберта Раушeнберга, Џона Чемберлена и Џејмса Розенквиста. Поп арт настаје у Великој Британији и Америци 60-их година 20. века, у тренутку када је млада генерација уметника осетила потребу за изражавањем свог односа према свакодневном животу и стварности.

На самом улазу у галерију пажњу су нам привукли плакати уметника са њиховим фотографијама и цитатима који су били наговештај онога што нас очекује у даљем разгледању. Поставку изложбе чини више од 100 оригиналних радова израђених у различитим техникама, а због могућности масовне репродукције најзаступљенија је графика. Уз помоћ стручног вођења кустоса сазнали смо нешто више о животу и делима једних од највећих уметника модерног доба. Колекција графика  је изложена у неколико просторија, а централно место заузимају радови најзначајнијег представника поп арта Е. Ворхола, серија разнобојних  графика са ликом Мерлин Монро и слика са конзервама супе, које су постале његов заштитни знак. Елементи свакодневнице су инспирисали на стварање уметности која је била супротност дотадашњој традицији.  На изложби су представљена дела Р. Раушенберга који је помоћу различитих материјала стварао радове у комбинацији сликања, фотографије и свакодневних предмета. Док је Р. Лихтнештајн препознатљив по својим стрип-комбинацијама,  које су настале тако што је пројектором увеличавао своје слике, а потом тачкицама прекривао како би подражавао сито штампу стрипова. Свака од ових изложених слика прича неку своју причу, на један нов и другачији начин. Можемо закључити да је поп уметност  заснована на приказивању, изражавању и употреби симбола, вредности и значења масовног потрошачког друштва, у намери да се стваралаштво приближи просечном човеку. Посета  изложби нам је помогла да разумемо уметност у контексту времена и начине на које се уметници окрећу стварању нечег до тада неприхватљивог и незамисливог када је реч о уметничком стваралаштву.