ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА

 

ГЕНЕРАЦИЈЕ УЧЕНИКА СТАСАЛЕ СУ У ОКВИРУ ДОМА


Дом ученика средњих школа у Београду је васпитно образовна установа у којој се обезбеђују: смештај, исхрана и услови за учење и реализацију образовних и васпитних активности и садржаја, забавни и спортски живот за ученике који похађају школу ван њиховог места боравка.

Обавештења !

Vaše ime:

E-mail adresa:

Највећи проблем којег би желео/ла да се ослободиш/решиш је:

школа

породица

лични изглед

другарство

љубав

пороци

резултати

Изложба

09.03.2018

 

„ОД ЧИКА ПАЈЕ“


У Дому Јеврема Грујића у току је изложба слика Паје Јовановића, једног од највећих српских сликара, коју су наши ученици имали прилику да посете. Поставку чини 38 слика из колекције Музеја града Београда, Народног музеја Панчева, Историјског музеја Србије, као и из три приватне колекције. Поставка је тако конципирана да чини пресек опуса овог великог и светски признатог уметника који обухвата преко 3000 слика насталих у дугом временском периоду (Паја Јовановић је живео 98 година). У више тематских целина представљени су портети грађанске класе, српских и аустријских владара, оријенталистичке слике Балкана, митолошке и алегоријске теме, као и  разноврсни портрети и прикази уметниковог модела и супруге Хермине – Муни Даубер.

Сама изложба носи назив „Од чика Паје“ и указује на повезаност Паје Јовановића и Јеврема Грујића, односно његових потомака. Наиме, Паја Јовановић је био пријатељ породице Јеврема  Грујића и из тог пријатељства су се родила два портрета: Јелене Милојевић, унуке Јеврема Грујића и њеног супруга Милана Милојевића који су део сталне поставке у дому Јеврема Грујића. Такође, њиховим  ћеркама Паја Јовановић је поклонио две студије изложене на овој изложби. Једна је потписана: „од чика Паје“ што је био и мотив за назив ове изложбе.

Сам Дом Јеврема Грујића представља музеј српске историје, уметности, дипломатије и авангарде  јер су у њему живеле и стварале или на неки други начин биле са њим  повезане личности од великог значаја за српску историју, дипломатију и уметност, као што је случај и са Пајом Јовановићем.