ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА

 

ГЕНЕРАЦИЈЕ УЧЕНИКА СТАСАЛЕ СУ У ОКВИРУ ДОМА


Дом ученика средњих школа у Београду је васпитно образовна установа у којој се обезбеђују: смештај, исхрана и услови за учење и реализацију образовних и васпитних активности и садржаја, забавни и спортски живот за ученике који похађају школу ван њиховог места боравка.

Обавештења !

Vaše ime:

E-mail adresa:

Највећи проблем којег би желео/ла да се ослободиш/решиш је:

школа

породица

лични изглед

другарство

љубав

пороци

резултати

Културно забавни и спортски програм

22.06.2017

"ВИТЕЗИ И ВИТЕЗЕ"


У периоду од 13.VI до 16.VI 2017. год. на Копаонику, у нашем дому "Машинац", реализован је културно- забавни и спортски програм "Витези и витезе",чија је средишња тема средњевековни период српске историје, културе и витештва ( по идеји Драгане Андрић, а у сарадњи са Мирјаном Митић, Крша Верицом и колегама васпитачима у "Машинцу".

 

              Овај програм је осмишљен са циљем да нашу богату народну традицију приближи данашњој генерацији младих, отргне је од заборава и на необичан начин кроз причу, песму, легенду, костиме,  давно заборављене занате (вез, плетење) и игре подсети колико је значајно очување наше баштине. 

Срби су народ са богатом традицијом, која је због сплета историјских околности била подложна искушењима, те су многи обичаји изгубљени или потиснути.

               Данас је присутна тежња да се заборављено обнови и утка у контекст савременог живота.              

               Ми смо то покушали управо овим програмом, свесни да се суштина духовног развоја једног народа на најбољи начин разуме упознавањем са обичајима и културном традицијом. Програм је реализован кроз радионице едукативно-забавног карактера : "Кроз прстен јабука", " Од веза до витеза", "Мало клот мало фркет", "У духу средњег века", "Краљевић Марко и камење", "Није л мајка родила јунака", "Српски витезови".              

               Ученицима из петнаест домова у Србији, њих 60 и њиховим васпитачима, пружена је могућност стицања  нових вештина ( девојчице су уз свесрдну помоћ наших сарадница, Рајке и Десе из Удружења сертификованих старих заната Србије, научиле или бар покушале да везу, плету, кукичају), док су се у стреличарству раме уз раме и дечаци и девојчице трудили да стрела погоди центар мете.

           Нарочито су биле запажене презентације ученика чије су теме били ликови омињених витезова из њихових животних окружења, завичаја ,у оквиру радионице "Српски витезови", као и презентација домаћина- организатора, Драгане Андрић, о средњевековним утврђењима и градовима .

         Шетња до "Марковог камења" и веома занимљива прича о овом јунаку, али у форми урбане легенде и интерпретацији колеге из "Машинца" заинтригирала је присутне и измамила осмехе и шале због повезивања Марка Краљевића са марсовцима и штрумфовима.Ова прича је била покушај повезивања традиције и модерног времена.

              У вишебоју су учествовали и дечаци и девојчице као и њихови васпитачи. Такмичарски дух је подстакао брзину, спретност, сналажљивост и издржљивост па су се учесници огледали у надвлачењу конопца, бацању камена с рамена, скоку у даљ, али у фер и коректној борби.

          Тематски круг овог програма затворен је маскенбалом. Веома маштовити костими инспирисани средњим веком као и духовити и речити учесници, који су се представили причом у духу маске коју су носили, задали су жирију тежак задатак.Но, сви су били победници ,а дружење  се завршило журком.

           Као добри домаћини, ослушнули смо жеље гостију, па је последњег дана уприличена вожња жичаром до Панчићевог врха.

             Прича, фотографисање за успомену, поздрави, похвале за организацију и жеље да оваквих сусрета буде више уверили су нас да смо остварили циљ овог програма.

 

галерија