min logo

РЕПУБЛИЧКА ДОМИЈАДА У ВРАЊУ

После неколико тмурних и кишовитих дана, освануо је ведар и топао 10. мај, дан када је планиран полазак спортске експедиције Дома ученика средњих школа Београд на 23. Републичку „Домијаду“ која се ове године одржавала у Врању. Одморни  и узбуђени ученици наших радних јединица заједно са својим пратиоцима – васпитачима, окупили су се у 9 часова ујутру испред Цркве Светог Марка, где су се заједно са ученицима и пратиоцима из осталих београдских домова упутили на југ Србије у прелепи град Врање. На прву помисао прилично дугачак и напоран пут од око 350 километара, прошао је релативно неосетно и брзо у атмосфери дружења, шала и песама, којима су наши ученици испунили ово време у путу. У поподневним часовима стигли смо у Врање, а пријатни и гостољубиви домаћини су нам помогли да се сместимо у наше собе у Дому ученика средњих школа у Врању. Ученици су остатак дана провели у обиласку града, дружењу са својим вршњацима и ишчекивању сутрашњих великих спортских надметања.

Субота 11. мај је био дан предвиђен за такмичења, која су се одржавала на неколико локација у граду и на нашу срећу, све локације су биле близу једна другој. Дуг такмичарски дан је прошао прилично успешно за наше спортисте, а резултати су следећи:

  • Екипа ученица у дисциплини малог фудбала је маестралном и убедљивом игром освојила пехар намењен најбољој екипи на турниру. У феноменалним партијама и убедљивим резултатима падали су редом: Дом ученика средњих школа Ваљево са 4:0, затим Дом ученика средњих школа Зајечар 4:1, да би наша екипа у финалу на силовит начин освојила титулу, победивши екипу Дома ученика средњих школа Сремска Митровица великим резулатом 8:0.
  • Екипа ученика у дисциплини малог фудбала, у полуфиналу је после изузетне игре славила, након бољег извођења једанаестераца против екипе Дома ученика средњих школа Јагодина, резултатом 4:2. У финалу, након веома тесног и узбудљивог меча, упркос сјајној и борбеној игри, наши фудбалери су ипак изгубили од екипе Дома ученика средњих школа Ужице, резултатом 1:2.
  • Екипа наших стрелаца у мушкој конкуренцији освојила је високо 2. место, док је у појединачној конкуренцији Вања Стојковић из наше РЈ „Карађорђе“ освојио такође 2. место.
  • Мушка стонотенисерска екипа је заузела такође сјајно 2. место, док и овде у појединачној конкурецији имамо велико 2. место које је освојио наш ученик Милош Томић из РЈ „Петар Драпшин“
  • У појединачној конкуренцији за ученице у дисциплини стони тенис, можемо да се похвалимо најсјајнијим одличјем. Трофеј намењен најбољој стонотенисерки на 23. Републичкој „Домијади“ подигла је наша ученица Милица Николић из РЈ „Алекса Дејовић“.
  • На крају, још једно прво место – сјајна екипа наших шахиста је мудром игром најпре у полуфиналу резултатом 2:1 савладала екипу из Дома ученика средњих школа Ниш, да би у финалу истим резултатом надиграла шаховску екипу Дома ученика „Бранково коло“ из Новог сада.

После проглашења победника и уручења пехара које је одржано у 18 часова, завршио се напоран такмичарски дан. Следило је оно што осим спортских надметања због којих се „Домијада“ и организује, даје посебну драж овој манифестацији. То је, свакако, велика журка за све ученике – учеснике такмичења, која је протекла у веселој и разиграној атмосфери у холу 4. спрата Дома. Васпитачи- пратиоци, управници и директори су такође имали лепу прилику за дружење на свечаној вечери која је организована у њихову част.

У недељу, 12. маја, после доручка и растанка са другарима и колегама из бројних домова Србије, наша експедиција се упутила назад за Београд. Иако помало уморни и неиспавани, нашим ученицима ипак није мањкало снаге да у путу ка Београду размене утиске са прелепог тродневног путовања на коме су се склопила нека нова пријатељства, обновила стара, а ко зна, можда и родиле неке нове љубави.

До следеће „Домијаде“!IMG 20190512 133714R. Domijada sport 7Fudbal Domijada 2019Fudbal Pajo domijadaR. Domijada sport 4R. Domijada sport 5

 IMG 8894ad23266fd689e5251a73d15a3cd5 V

 IMG 7cd71cdc398af874f1e3a88e955b5b11 V

Дом ученика средњих школа Београд